A-Style beautyfarm

Service pagina

Cosmetica Recepten

 

Home 
Kruiden B-E 
Kruiden F-N 
Kruiden O-Z 
Uw huidtype? 
Welk Huidtype 
omgekeerde Kruiden abc 
Cosmetica Recepten 
Cosmetica Recepten 

 

 

 

A-Style beautyfarm servicepagina

Kruiden A
Kruiden B-E
Kruiden F-N
Kruiden O-Z

Huidtype's
Huid en Kruiden
Cosmetica Recepten  

Natuur Cosmetica Recepten

 

Woord vooraf.

Mijn oom Leo maakte zelf de cosmetica die hij verkocht. Hij heeft dat van zijn oma (mijn bed-overgrootmoeder) geleerd. Die cosmetica had als belangrijkste werkstof een uitgebalanceerde combinatie van kruiden en ander natuurlijke stoffen.
Als kind hielp ik "Ome Leo" altijd, eerst met het inpakken, later mocht ik ook "vullen en mengen". Die kennis die ik in het fabriekje van Ome Leo opdeed kwam goed van pas toen ik later zelf een groothandel in natuurcosmetica begon. Deze groothandel heb ik inmiddels verkocht omdat ik me volledig wilde toe te leggen op de beautyfarm.
In de beautyfarm wordt uiteraard veel met cosmetica gewerkt en als het even kan gebruiken we natuurcosmetica.

Oom Leo liet mij zijn receptenboek na. Enkele recepten van crmes, lotions en maskers vind hier op deze website terug.

 
 

 

 

KRUIDENCOSMETICA     Lotions

 Melisse lotion

Een rustgevende lotion voor de reiniging van de huid

Het recept

Doe drie theelepels melisseblaadjes en 釪n theelepel lavendel in een kan (of theeppot) en giet daar 100 ml kokendwater op en laat dit 8 tot 10 minuten trekken. Met een (koffie)fliter giet u dit aftreksel in een flesje en laat het geheel afkoelen. Doe daarna 20 ml wijngeest 80% (of alcohol 60%) erbij en schud dit zachtjes, maar goed door.

 

Let op! Dit is puur natuur en bevat als enige conservering de alcohol.
Het is op een donkereplek ongeveer 6 maanden houdbaar, maar wie laat deze heerlijke lotion nu zolang in de kast staan?
 

(Dit recept heb ik zo aangepast dat deze in een keuken te bereiden is. Werk wel met schone spullen. Hoe schoner u werkt des te langer blijft de lotion houdbaar is).

 

Citroenlotion

Reinigende lotion.

Kook een 200 ml water en doe daar een handvol van de holle stengels van het Citroenkruid bij. Laat dit 3 minuten koken en daarna afkoelen. Bewaren in de koelkast.

  

KRUIDENCOSMETICA   MASKERS

De olie die uit de Amandel wordt gewonnen is zeer geschikt als voor de droge, ruwe en gevoelige huid. Maar amandel kan ook gebruikt worden als puur werkstof die de huid soepel maakt. Het amandelmasker verzacht een droge, ruwe huid en geeft het haar veerkracht weer terug.

Amandelmasker

Een van de meest succesvolle producten die Oom Leo verkocht was zijn Amandelmasker.
Dit masker wordt al heel lang niet meer gemaakt dus het recept mag openbaar gemaakt worden.

 

Het recept

Er moet een zogenaamde maceraat gemaakt worden. Hiervoor neem je 15 ml amandelolie, 10ml sojaolie en 10 ml avocado-oil (deze olien zijn bijvoorbeeld bij winkels als Erica Kruiden gewoon te koop)
Je doet dan 2 theelepels goudsbloem in een smalle pot. Meng dan de olin en doe dat over deze goudsbloem. Zorg dat alle goudsbloem helemaal met de olie bedekt is. Die pot zet je, goed afgesloten dan 3 weken weg op een donkere plek (zodat de goudsbloem goed kan intrekken). Na die drie weken doe je dit maceraat in via een (koffie)filter in een schaal en roer je er 2 theelepels amandelpers (dit kun je vaak bij een bakker of supermarkt kopen) doorheen en dan flink doorroeren tot dat het geheel een creme-achtige geheel is.

Let op! Dit is puur natuur en bevat geen conserveringsmiddelen. Dit crmemasker is in de koelkast bewaard ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je het langer bewaren dan kan je er een fijn gemalen vitamine C pil doormengen.

(Dit recept heb ik zo aangepast dat deze in een keuken te bereiden is. Werk wel met schone spullen. Hoe schoner u werkt des te langer blijft de crme houdbaar).

De werking
Dit amandelmasker maakt de huid zeer glad en verzacht en verminderd rimpels. Zonodig voor gebruik nog mengen/schudden en dan zeer ZUINIG opbrengen. 15 minuten laten inwerken en dan met lauwwarm water afspoelen.

 

BIJENWAS

BIJENWAS

Een apart verhaal in bij de cosmetica-productie is de bijenwas. Toen er nog geen synthetische (chemische) basisproducten bestonden om cremes mee te maken werd vrijwel altijd bijenwas gebruikt. Bijenwas heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen, waardoor het als 'drager' weinig meer gebruikt wordt. Toch lijkt het erop dat deze draagstof weer een come-back maakt, omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de nadelen van de goedkope, chemische alternatieven.

Bijenwas is een uitstekende en conserverende, maar dure draagstof. Crmes op bijenwas basis kunnen zonder conserveermiddelen gemaakt worden. Bijenwas wordt pas lekker "smeerbaar" als deze warm is. Heeft een verzachtende werking op de huid.

Basiscreme
Als basiscreme is bijenwas bij uitstek geschikt voor de zeer gevoelige huid. Creme's op basis van bijenwas kunnen zonder conserveringsmiddeleln gemaakt worden. Juist die conserveringsmiddelen zorgen vaak voor problemen op de huid.

Het nadeel van bijenwas is de smeerbaarheid en de hoge prijs. Die smeerbaarheid verbeterd aanzienlijk als de creme even tussen de  vingertoppen  wordt gekneed.
 

 

LAVENDELBAD

LAVENDELBAD

 

Een is een zeer veelzijdige plant. De geur doet onmiddelijk aan het middellandse zeegebied denken.

's avonds na een dag werken is het heerlijk om een lavendelbad te nemen.
Je kunt dat kopen, maar het is nog veel leuker om dat zelf te maken. Hier is het recept.

 

Doe vijf theelepels verse lavendelbloemen in een kom of theepot. Laat ondertussen 150 ml water koken en doe dit over deze lavendel. Laat dit ongeveer een minuut of 8 tot 10 'trekken', zeef dit 'aftreksel' met een (koffie)filter en en doe het in een flesje. Deze hoeveelheid is genoeg voor een heerlijk ontspannen bad. Om het effect te versterken moet je 5 druppels lavendelolie bij dit aftreksel mengen.

Lavendel heeft een zeer ontspannen werking.

 

CELLULITIS

Tegen sinaasappelhuid is er een badolie met natuurlijke olin.

Voor 1 bad mengt u  5 druppels Ceder of Cypres en 5 druppels Rozemarijn met 20 ml. Jojoba-olie en 20 ml. Alo-Vera gel. Hiermee de huid van de bovenbenen en billen inmasseren na een bad (hoe warmer de huid, des te beter. Doe dit minstens 2x per week. Indien u niet over een bad beschikt 4x per week.

Heeft u een bad dan moet u 2x per week het volgende bad nemen.

5 druppels Ceder, 5 druppels Salie, 5 druppels Cypres en 10 druppels Sinaasappel mengen met 20 ml. Noten-olie en 20 ml Alo macrenaat (of Alo olie). Doe dit in een warm bad en blijf minstens 15 minuten in bad.

  

 


Gebruik van de recepten is op eigen risico.

 

 

 

Copyright(c) 2004-2011 Beauty kruidengids. All rights reserved.

 

pagina gesponsoord door A-Style beautyfarm, Nieuwegein (Utrecht)